Scapa de condensul din locuinta
De la stratul de condens care se formeaza pe suprafetele de sticla si nu numai pana la umezeala persistenta, care declanseaza mucegaiul si decojirea peretilor, acest fenomen este unul extrem de deranjant.
Atunci cand un perete este umed sau ud fara a exista vreo infiltratie de apa in tencuiala, principala cauza o reprezinta condensul. Formarea mucegaiului este un semn clar de condens, iar asta se poate observa chiar si atunci cand peretele nu se simte umed la atingere – condensul poate aparea pentru scurt timp, apa evaporandu-se relativ repede, dar nu suficient de repede pentru ca mugegaiul sa poata fi evitat.
Pana la urma, nu exista nici o casa in care sa nu se formeze condens, cel putin ocazional. Ai observat si tu probabil cum se abureste oglinda la baie dupa ce faci dus, dar la fel de bine ai observat ca in cateva minute nu mai ramane nici urma de umezeala. Cand fenomenul apare insa in mod repetat in alte camere decat baia si bucataria – locuri in care se formeaza vapori de apa frecvent, este cazul sa iei in considerare anumiti factori.
In primul rand trebuie sa stii ca acest fenomen se declanseaza atunci cand aerul este foarte umed si cand suprafetele obiectelor din acea camera sunt suficient de reci pentru a raci aerul la contact, cauzand condensul.
Avem de-a face cu condensul ori de cate ori gatim, spalam, punem haine la uscat, crestem plante in locuinta, ne adunam mai multe persoane si chiar animale de companie etc. In mod evident, nu ne putem lipsi de toate aceste lucruri, dar cu siguranta putem face ceva pentru a reduce umiditatea din atmosfera.
Una din cele mai eficiente masuri ar fi montarea unui ventilator in baie. Ideal ar fi ca acesta sa se activeze o data cu activarea intrerupatorului electric si sa ramana activ si cateva minute dupa stingerea luminii. Putina lume stie insa ca daca ventilatorul nu are o cale de comunicare cu exteriorul, nu este absolut deloc eficient…
Pe acelasi principiu va trebui sa instalezi si o hota in bucatarie, pe care sa o mentii in functiune tot timpul cat gatesti si chiar si dupa ce ai terminat, pentru aproximativ jumatate de ora.
Uscarea hainelor este practic procesul de eliminare a apei din tesaturi, apa care se evapora in atmosfera. In loc sa intinzi rufe la uscat prin toata casa sau pe toate caloriferele, incearca sa le tii la uscat intr-o singura camera, pe care sa o aerisesti apoi foarte bine.
Daca toate aceste mici masuri se dovedesc ineficiente pe termen lung, ar fi indicat sa discuti cu un specialist. Se prea poate ca locuinta sa aiba niste probleme de izolatie mai serioase, care sa necesite masuri profesionale. Oricum ar fi, nu este deloc indicat sa traiesti intr-un mediu in care umezeala persista.
Discută cu noi pe WhatsApp