Conformatia unei cladiri este constituita din usi si ferestre in procent de 15%. Cu toate acestea, cantitatea de caldura pierduta prin acestea este cea mai mare: 41%. Va ingrijoreaza acest aspect si sunteti in cautarea unor modalitati de reducere a pierderilor de caldura din locuinta dumneavoastra? Pentru aceasta trebuie sa optati pentru termopane de cea mai buna calitate si sa va asigurati ca vor fi montate corespunzator. Dar sa luam lucrurile pe rand si sa incepem cu cea mai fireasca intrebare: cum sa alegem termopanele.
Pentru inceput, este important sa specificam faptul ca termopanele pe care dumneavoastra le achizitionati nu se rezuma la geamurile confectionate dupa aceasta tehnologie, ci la intregul ansamblu format din geam, tamplarie si feronerie. Fiecare dintre cele trei se cumpara separat, de la aceeasi firma sau de la firme diferite si se monteaza de catre o firma care intermediaza acest proces. Prin urmare, doi clienti ai unei marci de termopane considerate cea mai buna de pe piata la ora actuala pot sfarsi prin a beneficia de servicii diferite calitativ. Asta deoarece rezultatul final depinde de mai multi factori.
Incepand insa cu unul dintre cele mai importante aspecte, si anume geamul, putem specifica faptul ca cea mai recomandata este tehnologia Low-E. Termenul constituie prescurtarea de la Low Emissivity si defineste un tip de sticla cu o capacitate de emisie extrem de mica – doar 4%. Aceasta inseamna ca termopanele Low-E actioneaza ca o bariera intre aerul cald din camera si mediul exterior, pastrand pana la 90% din acesta in interior. Efectul este posibil datorita depunerii unui strat metalic foarte subtire la suprafata uneia dintre foile de sticla ale geamului.
In ceea ce priveste decizia asupra tamplariei folosite, este esential sa aveti in vedere anumite aspecte climatice. In functie de pozitionarea geografica a locuintei, de profilul climatic al regiuni si de bugetul pe care il puteti investi, optiunile pot fi foarte diferite. Statisticile indica tamplaria din PVC alb ca fiind cea mai des comandata – si nu intamplator, intrucat este si cea mai ieftina. In timp ce albul este o decizie inspirata – se preteaza foarte bine la zonele insorite, acest PVC simplu s-ar putea sa nu reactioneze foarte bine la diferentele mari de temperatura, sa se dilate foarte mult in interval de numai cativa ani si sa necesite investitii mult mai mari pe viitor. Considerati, asadar, lemnul sau aluminiul.
Cat despre elementele de feronerie, evitati pe cat posibil marcile turcesti. Orice alta optiune, desi mai scumpa, prezinta o stabilitate mult mai mare.
Cu toate ca nu exista un singur raspuns la intrebarea cum sa alegem termopanele, exista un singur sfat universal valabil – nu alegeti un model doar pentru ca este accesibil financiar. Considerati si durabilitatea acestuia si eventualele cheltuieli de intretinere sau de reparatii. Nu in ultimul rand, nu neglijati nici importanta contractarii unor profesionisti care sa se ocupe de montarea acestora. Chiar si cea mai buna marfa poate fi ineficienta atunci cand este montata necorespunzator. Si daca tot faceti o investitie financiara majora, luati-va toate masurile de precautie.
Discută cu noi pe WhatsApp